zoldsegreceptek 2010.12.08. 09:52

Receptverseny!!!

Siessetek, a fináléban vagyunk és lezárul a receptverseny!! Küldjetek minél többet, hogy nagyobb legyen az esély a győzelemre!! Hajrá!

http://www.anaflat.hu/palyazatok/receptpalyazat?utm_source=f-b&utm_medium=cpc&utm_campaign=fbm01xzj6

Hozzávalók 4 személyre:
6-7 paradicsom,
egy uborka,
négy zöldpaprika (lehetõleg több színbõl),
egy hagyma,
két gerezd fokhagyma,
négy kanál olaj,
egy kanál borecet,
15 dkg szikkadt kenyér vagy prézli,
kevés pirospaprika,
só,
bors,
tálaláskor 1 evőkanál finomra vágott zellerlevél vagy zöldpetrezselyem.

 

A zöldségféléket (és a kenyeret) elturmixoljuk, eldolgozzuk az olajjal és a fûszerekkel, felengedjük annyi vízzel (vagy hideg húslével), hogy, sûrû levest kapjunk, hozzákeverjük a prézlit, majd behûtjük.
Zöldpetrezselyemmel meghintve tálaljuk. Külön tálon elrendezve kínálhatunk mellé felszeletelt paprikát, paradicsomot, hagymát, uborkát, csemegeuborkát, kemény tojást, olajbogyót, pirítós-szeletkéket - és ízlés szerint csípõs paprikafélét, chilit (az eredeti bizony a "magyar ízlés" számára is - hidegen is éget).

zoldsegreceptek 2010.12.07. 08:33

Indiai saláta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Hozzávalók 4 személyre:

  • 1-2 nagyobb fej saláta,
  • 2 evőkanál margarin.
  • 1-2 kávéskanál curry,
  • fél kávéskanál gyömbérpor. bors,
  • 8 nagyobb vöröshagyma,
  • 2 burgonya.
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 2,5 dl zöldségleves,
  • 20 dkg csemegekukorica
  • 2 fitt tojás,
  • 2 dl joghurt

A salátát leveleire szedjük és alaposan megmossuk. Forró, sós vízben 3-4 percig blansírozzuk, majd lecsepegtetjük. A margarint felolvasztjuk, beletesszük a salátát, curryval, gyömbérporral, borssal fűszerezzük és megpároljuk. Ezután levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a legyalult hagymát, a préselt fokhagymát és még 5 percig dinszteljük. A levest ráöntve kb. 10 percig főzzük. Beletesszük a kukoricát, a felszeletelt tojást. Hozzákeverjük a joghurtot, majd az egészet tűzálló tálba tesszük. Előmelegített sütőben, 220 fokon kb. 15 percig sütjük. Tálalás előtt a tetejét a félretett tojásszeletekkel díszítjük.

zoldsegreceptek 2010.11.24. 09:54

Receptverseny!

Sziasztok!

Mivel mindig új ízekkel kísérletezgetek és a férjem és családom körében mindig nagy sikert aratok, így úgy gondoltam indulok egy receptversenyen. Találtam is egyet zöldséges receptek témakörben, pont nekem találták ki! Próbáljátok meg ti is! Van nyeremény is!

A link:

http://www.anaflat.hu/palyazatok/receptpalyazat

Én ezzel  a recepttel indultam:

Medvehagyma  leves

 

1143

  

Ami kell hozzá:

1 csomag újhagyma

1-2 gerezd fokhagyma

1-2-3 szem krumpli

tejszín

alaplé

medvehagyma, ebből igazából bármennyi mehet bele

Ahogy elkészíted:

Összevágod az újhagymát, megpirítod bármilyen zsiradékon. Belenyomod/vágod a fokhagymát. Nagyobb darabokra vágod a medvehagymát, és ráteszed a hagymákra. Összedinszteled, felöntöd vízzel és 2-3 szem krumplit vágsz rá. Alaplével felöntöd. Addig főzöd ameddig megpuhul a krumpli. Tejszínt raksz bele és összerottyantod. Tálalod, megeszed. Örülsz.

 

Kölesleves

Hozzávalók: Köles, sütőtök, hagyma, petrezselyem, kukoricacsíra-olaj, só

A hagymát olajban megpirítjuk, majd a megmosott kölest hozzáadva tovább pirítjuk, ez az egészet engedjük fel vízzel és sózzuk meg. Amikor puhára főtt a köles hozzáadjuk a már előtte durvára reszelt sütőtököt, majd főzzük még egy kicsit, a petrezselymet csak tálaláskor adjuk hozzá.


Gombasaláta

Hozzávalók: Gomba, citrom, olivaolaj, babérlevél, bors, koriander, só, petrezselyem, citromlé

A gombákat megmossuk, megtisztítjuk, majd forró olajban átforgatjuk, hozzáadjuk a babérlevelet, a koriandert, egy kis sót és borsot, majd a citrom levét. Fedőt teszünk az egészre és valamivel kevesebb ideig, mint tíz perc közepes lángon pároljuk. Tálaláskor petrezselyemmel szórjuk meg.

Málnás tiramisu

Hozzávalók: 25 dkg mascarpone, 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 db babapiskóta, fahéj, 25 dkg málna

A tojások sárgáját a vaniliás cukorral és két evőkanál cukorral elkeverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét és a fahéjat is. A tojásfehérjéket egy evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a tojássárgás keverékbe. Az összeturmixolt málnába rövid ideig áztatjuk a babapsikótát. Fogunk egy tálat és a babapiskótákat belehelyezzük, a babapiskóta rétegek közé habot kenünk, ezután a tálat a hűtőbe tesszük.

Az alábbiakban egy igen agyament alternatívát láthattok receptklub szerű műsorra.

Jó mulatást!

http://www.youtube.com/watch?v=kRlqsvphYww&feature=player_embedded#!

 

 Házilag olyan könnyen elkészíthető, mintha a sodróval készítenéd a cigit minden nap. Mivel úgyis divat manapság a keleti konyha, talán még a Hal a tortánban is volt már ilyen, de biztos nem volt nekik szusitekerőjük, ami a sznobok és a gourmandok életét megkönnyítette volna. (bár egy igazi gourmand nem így készítené).A tradicionális szusi kézzel készítik, speciális szertartásokkal, mozdulatokkal, de ez ne zavarjon meg senkit, hiszen a postmodernizáció korában, már az ipari termelés sem lenne elítélendő, de így a kézműves-manufaktúra egy apró lehellete mégis megmarad az ételkészítés közben is. Betöltöd, csavarod, algásítod és máris kész a running sushi, amitől remélhetőleg te nem fogsz rohanni a budi felé. Csakis kiváló, ellenőrzött alapanyagot használj, Dunából fogott halllal pedig ne próbálkozz!

Tudom, tudom, hogy azt mondtam ez egy zöldséges blog, de azért az édesszájúaknak is szeretnék kedvezni (amilyen én is vagyok). Nem zöldség van benne, hanem gyümölcs, de azért csak nem veszünk ezen össze...:)

Hozzávalók:
50 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt vagy tönkölyliszt
2 pohár natúr joghurt
1 tojás (sárgája és fehérje külön-külön)
30dkg margarin
egy kis szódabikarbóna és só
alma, dió és fahéj ízlés szerint a töltelékhez

A lisztet egy nagy tálba tesszük, belemorzsoljuk a margarint, majd beleöntjük a joghurtot és a tojássárgáját, végül pedig teszünk bele egy kis sót és szódabikarbónát. A tésztát alaposan összegyúrjuk, két részre szedjük, és mindkét adagot kinyújtjuk. Az egyik lesz a sütemény alja, amire a töltelék kerül, a másik pedig a teteje. A diót elég csak durvára darálni, az almát pedig nem árt előtte egy kicsit megdinsztelni. Az almát egy picit nyomkodjuk ki mielőtt a tésztára kerül, nem kell nagyon, hiszen a tészta és a dió is felveszi majd a levét. Miután a tölteléket a tésztára halmoztuk, rátesszük a másik kinyújtott darabot, amit villával jól megszurkálunk, majd a tojásfehérjével megkenjük. Sütőpapíros tepsibe tesszük, és (sütőtől függően) maximum fél óra alatt kisütjük.

 

Mivel mindig minden fordítva csinálok (édes után eszem a sósat például), így nem szabad meglepódni, hogy most is előbb ajánlottam a főétlet és utána a levest. :)

Egyik nagy kedvencem a padlizsán gyönyörű színe és fantasztikus variálhatósága miatt. Ebben az esetben leves készült belőle.

Hozzávalók:

40 dkg padlizsán
1 fej vöröshagyma
1l hús alaplé
8-10 evőkanál tejszín
kevés liszt
1-2 gerezd fokhagyma
só, zöldfűszerek ízlés és kedv szerint
kevés citromlé

A meghámozott, kockákra vágott padlizsánt a hagymával és a zúzott fokhagymával puhára főzzük az alaplében. Lehűtve összeturmixoljuk, belekeverjük a lisztet, a tejszínt és a fűszereket, majd összeforraljuk, végül hozzáadjuk a citromlét. Az így kapott leves önmagában is nagyon finom, de tovább is fejleszthetjük. Feljavíthatjuk például hússal, csirkemájjal vagy más zöldségekkel.

Jó étvágyat mindenkinek!!

 

Hozzávalók:

1,5 kg krumpli
8 tojás
1 szál kolbász
1 nagy pohár tejföl
3-4 db nagy zöldpaprika
3-4 db paradicsom
3 db hagymasó, bors, olaj.

A burgonyát megtisztítjuk, és nyersen karikákra vágjuk. A tojásokat megfőzzük, megtisztítjuk, és szintén karikákra vágjuk. A paprikát felcsíkozzuk, a paradicsomot felszeleteljük. A vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, és jól szétszedjük. A kolbászt szintén felkarikázzuk. Egy tűzálló tálat vékonyan kiolajozunk, és rétegekben belerakjuk a hozzávalókat. Alulra egy sor burgonya kerül, amit megsózunk, majd meghintjük a hagymakarikával. Erre tesszük a tojást, megsózzuk, majd a kolbász, a paprika és a paradicsom következik. Sóval és borssal kikeverjük a tejfölt és meglocsoljuk vele, majd újabb rétegek következnek, míg el nem fogynak a hozzávalók. Tetejére krumpli kerüljön, amit meglocsolunk olajjal. Ezután rálocsoljuk a maradék tejfölt, alufóliával letakarjuk és mehet a sütőbe. 180 fokon 45 percig sütjük, majd levesszük a fóliát. Ha a krumpli puha, addig sütjük, míg megpirul a teteje.

Jó étvágyat!

A tócsni gyermekkorom nagy kedvence volt és felnőttként is az maradt, de mivel szeretem az eredeti recepteket kicsit megbolondítani, ezt a régi klasszikust sem kíméltem. :)

Hozzávalók 2 személyre:

1 cukkini
3-4 szem krumpli
1 kaliforniai paprika
1/2 póréhagyma
sajt ízlés szerint
2 tojás
2 fej fokhagyma
1 paradicsom
1 pohár tejföl
só, bors

Elkészítése nagyon gyors. Lereszeljük a cukkinit és a krumplit, majd kinyomjuk a levét. A paprikát és a póréhagymát apró darabokra vágjuk és összekeverjük a cukkinivel, krumplival, reszelt sajttal, fokhagymával és két tojással. Izlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Az így keletkezett masszát egy kiolajozott tepsibe belelapogatjuk és felkarikázott paradicsommal a tetején a sütőbe helyezzük, amit 200 fokra állítunk. Körülbelül 20-25 perc múlva kész, amint piros a teteje. Tejföllel, sajttal a tetején tálaljuk.

Azért szeretem ezt a receptet, mert gyakorlatilag akármit bele lehet rakni, ami otthon van a hűtőben. Aki nem bírja ki hús nélkül, egy kis szalonnával is megbolondíthatja a tetejét...

Jó étvágyat!

 

Hozzávalók 2 személyre:

90 g vaj
1 kg sütőtök meghámozva, apróra szeletelve
1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
3 db leveskocka
2 csésze tej
1 teáskanál liszt
1 kávéskanál őrölt dió
apróra vágott petrezselyem
só, bors
tálaláshoz 1-2 szelet pirítós barna kenyérből


Egy lábasban olvasszuk meg a vaj kétharmadát. Adjuk hozzá a feldarabolt  hagymát és sütőtököt, fedjük le és kis lángon főzzük 10 percig. Adjuk hozzá a leveskockákat egy kis vízzel és főzzük még 6-8 percig. Vegyük le a tűzról és botmixerrel turmixoljuk homogénné. Húzzuk vissza a tűzre és kis lángon adjuk hozzá a tejet és a  maradék vajat a liszttel összekeverve. Adjuk hozzá a fűszereket és a diót és nagy lángon még 20 percig főzzük, amíg sűrű nem lesz.
Tálaláskor hintsük meg a tetejét az apróra vágott petrezselyemmel és mellé pirítóst kínáljunk.

Mindnekinek jó étvágyat!

 

zoldsegreceptek 2010.11.19. 13:44

Helló Világ!

Sziasztok!

Ez az első eset, hogy blog írására adom a fejem, így ha akármilyen hibát észleltek, kérlek jelezzétek. Szívesen fogadok minden építő kritikát.

Magamról csak röviden annyi, hogy Mariann vagyok, 30 éves és jelenleg itthon vagyok a legnagyobb boldogságban kisfiammal Márkkal, aki immár több, mint egy éves. (Hogy repül az idő...). Az utánpótlás sem várat sokáig magára, mert áprilisban érkezik Márk kishuga Anna. Nagyon várjuk már az új jövevényt.

Mindig is nagyon szerettem főzni és most hogy több időm van rá, mivel nem dolgozom, elkezdtem kísérletezni új ízekkel és a férjemnél nagy sikert aratott. Remélem, hogy Nektek is tetszeni fog.

Nagy szeretettel várom a hozzászólásokat, receptötleteket, újdonságokat!

Mindenkinek szép napot!

Mariann